onsdag 19. november 2008

Hva er privat?... Og hvor går grensen?












Internett er blitt det største stedet innen media. Flere millioner mennesker er innom det hver dag og det innholder absolutt ALT av ALLE ting. Folk blir hengt ut hver eneste dag, både kjendiser og privatpersoner. Kjendisene i avisene, men privatpersoner blir hengt ut på Facebook o.l. Nå skal ikke jeg snakke om kjendisene, men om privatpersonene og om hvordan de kan bli hengt ut.

Først og fremst så legger privatpersoner ut alt for mye privat og personlig informasjon på Facebook og nettet generelt. Bilder fra fester og ferier, personlige opplysninger som telefonnummer og adresse og fullt navn er noen av de tingene folk legger ut på nettet uten og tenke over hvem som kan se det og bruke det. På Facebook kan man riktignok kontrollere hvem som kan se profilen din, men det er likevel store rom for at folk gir seg ut for å være noen andre enn den de gir seg ut for å være. Folk kan ta bildene dine og legge de ut på hvilken som helst nettside uredigert eller redigert. Men det er ikke bare ukjente personer som kan gi deg en dårlig magefølelse på nettet. Folk i klassen din eller andre som du kjenner kan henge deg ut gjennom et bilde, enten med at du er på bildet eller gjennom ekle kommentarer. Hvis man er så dum at man legger ut telefonnummeret sitt kan man risikere at noen misbruker dette

Jeg er selv en flittig bruker av Facebook, men jeg er veldig forsiktig med den informasjonen jeg legger ut. Jeg har bilder av meg selv på Facebook, men ikke telefonnummer og adresse. Flere av vennene mine har lagt ut både telefonnummer og adresse, dette gjør at de er mer utsatt for "angrep". Når man lager en Facebookprofil eller legger ut annen personlig informasjon på nettet må man vite at når noe er lagt ut på nettet, kan det aldri tas vekk igjen. Det du legger ut blir værende der uansett om du sletter det eller ikke og dette betyr at man er nødt til å være utrolig forsiktig med det man legger ut.

Grensen mellom det private og offentlige er en grense som hver enkelt må sette selv. Man må ikke legge ting man ikke vil at enkelte personer skal vite. Man må fortelle vennene sine at de ikke skal legge ut bilder av en selv, hvertfall ikke halv-nakne bilder. Også må man huske at ingenting som du legger ut blir borte!!!

1 kommentar:

LK sa...

Det er viktig at vi setter våre egne grenser for hva vi tillater, og det er viktig at andre respekterer disse grensene. Det er beroligende å se at de aller fleste av dere har et kritisk blikk på hva dere legger ut. Det blir jo tross alt liggende der for fremtiden.